Ски курортен комплекс Пампорово

Ски курорт Пампорово Пампорово е модерен ски курорт разположен в сърцето на Родопите и е най-южния ски курорт в Европа. Намира се на 240км от София и на 80 км от Пловдив. Летище Пловдив е най-близкото до Пампорово, на 90 минути път с кола. Пампорово е известен с изключителната си природна красота и условия за отмора. Посещава се от много чужди и български туристи, желаещи почивка и развлечение.

Привлекателен и съвременен Пампорово е най-слънчевия планински курорт в Европа, с не по-малко от 270 слънчеви дни на година. Заради влиянието на средиземноморския климат, дневните температури не са с големи колебания. Ски-сезона започва от края на декември и продължава до средата на април. Средната темперетура e –3*С. Високите върхове спират ветровете и запазват снежната покривка през зимата и през зимния сезон курорта има идеална комбинация от условия - много сняг и слънце. Хотели в Пампорово

Пампорово - карта на писти Ски пистите са с обща дължина 16км., при надморска височина от 1926м до 1450м., като повечето започват от връх Снежанка.
Снежанка 1 (Снежанка-Язовира) - - средно трудна - дължина 990 m - денелвация - 155 m
Снежанка 2 (Снежанка-Студенец) - много трудна - дължина 1100 m - денелвация - 285 m
Снежанка 3 (Снежанка–Двата моста) - средно трудна - дължина 1500 m - денелвация - 405 m
Снежанка 4 (Снежанка-Ардашлъ) - средно трудна - дължина 2200 m - денелвация - 476 m
Снежанка 5 (Снежанка-Ардашлъ) - средно трудна - дължина 3100 m - денелвация - 476 m
Снежанка 6 (Снежанка-Язовира-Студенец-Ардашлъ) - лека - дължина 3800 m - денелвация - 476 m
Снежанка–Смолянски езера - средно трудна - дължина 3000 m - денелвация - 390 m
Студенец-Автогарата - средно трудна - дължина 800 m - денелвация - 90 m

Ски лифт Ски училището разполага с висококвалифицирани инструктори, които обучават начинаещите скиори в група или индивидуално. Продължителността на различните курсове е между 3 и 12 дни и на успешно завършилите обучението се издават сертификати.
Курортът разполага с 24-часов медицински център за спешна помощ с линейка, клиника, аптеки. Предвидено е и възможност за оказване на първа помощ по всички ски писти.

В Пампорово няма да скучаят и любителите на нощния живот, тъй като в комплекса има голям избор от барове, дискотеки и заведения за хранене предлагащи традиционни за Родопите забавни програми. Освен прекрасни условия за ски и релаксация, природата в региона е създала едни от най-популярните туристически забелжителности в България - Ягодинска пещера, пещера Дяволско гърло, Триградско ждрело, чудните скални мостове.



използван е текстов и снимков материал от wikipedia.org